sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Tunnetta ja mantelileipää

Sunnuntai on leivontapäivä. Käyn usein viikonloppuisin tervehtimässä vanhempiani, joiden keittiö suorastaan huutaa leipomaan. Oma keittiöni on niin ahdas, että saa olla tyytyväinen, kun saa kaurapuuron aikaiseksi ilman, että hiutaleet leviävät ympäriinsä siellä liikkuessa.

Rakastan leipomista! Leipoessa aivot saavat levätä, mutta silti syntyy tulosta - ja tietysti tuoreen leivonnaisen maistaminen kruunaa tapahtuman. Olen kuitenkin melko laiska leipuri, varsinkin, kun puhutaan leivästä. Melkein voisin sanoa, etten koskaan ota reseptiä esille; leivät syntyvät tunteella. Idean blogin aloittamisesta sain ihanalta äidiltäni, joka aina jaksaa ihmetellä leipomistuotoksiani (syntyvät kuulemma niin vaivattomanoloisesti). Hupiani on myös kuvailla leipomuksiani älyluurillani, minkä johdosta mammani sitten ehdottikin, että voisin kirjoittaa ylös, mitä olen leiponut. Ongelmaksi mietin heti, että enhän minä tiedä, missä suhteissa aineita taikinaan tungen. Päätin nyt kuitenkin yrittää muistella. Tänä sunnuntaina tein porkkana-rosmariini-mantelileipää - tunteella.

Porkkana-rosmariini-mantelileipä (gluteeniton)

3dl mantelijauhoa
1dl pellavansiemeniä jauhettuna
1dl tummia Jytte-jauhoja
1 porkkana raastettuna
1tl rosmariinia (tuoreena olisi mahtavaa! minulla oli vain kuivattua käytössäni)
½tl suolaa
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
2 munaa
n. 1dl vettä

Päälle saksanpähkinöitä.

Sekoita kaikki muut aineet paitsi vesi ja munat keskenään. Lisää vesi (itse lisäsin suoraan hanasta taikinaan - tunteella, taikina oli tässä vaiheessa suht. kiinteää). Lisää munat ja sekoita. Nyt taikina on melko löysää. Kaavi taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Paista 200 asteessa n. 30min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti